WIST JE DAT...?


de maximale lengte van je haar genetisch bepaald is?

haren verven niet alleen iets van de afgelopen 50 jaar is?

je in de winter meer last kunt hebben van statisch haar?

de winter vaak gepaard gaat met last van een drogere huid en dus ook hoofdhuid?

er geen enkel product bestaat wat jou van gespleten haarpunten afhelpt?

krullen niet alleen prachtig zijn maar soms ook lastig?

er ontzettend veel te vertellen is over shampoos en het gebruik ervan?

Wist je dat...
de maximale lengte van je haar genetisch bepaald is?


Je haar groeit namelijk in drie fases. De anagene groeifase duurt twee tot maximaal tien jaar. In deze groeifase groeit de haar ongeveer 1 centimeter per maand. Na deze groeifase treedt de ketagene overgangsfase in. Het haarzakje laat de haar in deze fase los. Gelukkig bevindt zich niet meer dan 1% van je haar zich in deze fase.

Deze wordt opgevolgd door de telogene rustfase die ongeveer drie tot zes maanden duurt. Ongeveer 10% van je haar bevindt zich in deze fase. Vervolgens wordt er een nieuwe haar gevormd en begint de hele cyclus opnieuw. Heb jij een anagene fase van een jaar of zeven, acht? Dan behoor je tot de gelukkigen onder ons liefhebbers van lang haar!

Maar wanneer jij een anagene groeifase van twee jaar hebt zal het dus nooit lukken om je haar tot ver over je schouders te laten groeien (want 1 cm per maand is 24 centimeter). Leg je er bij neer en laat met enige regelmaat je haar knippen om het lekker vol en gezond te houden. Wij adviseren je graag om je haar mooi en op de maximale lengte te houden.


terug
Wist je dat...
haren verven niet alleen iets van de afgelopen 50 jaar is?


We hebben het wel eens gehad over 2 perioden in de geschiedenis en wat men toen gebruikte om blond haar te krijgen. Maar wist je dat archeologen hebben ontdekt dat de Egyptenaren rond 1500 voor Christus al henna, kamille en indigo gebruikten als haarkleurmiddel?

Door de eeuwen heen is het ideaalbeeld van haarkleur regelmatig veranderd. Zo was het 100 jaar voor Christus bij de Galliërs een teken van klasse als je je haar rood had geverfd. In de middeleeuwen werd rood haar juist als teken van hekserij gezien. In de renaissance was goudkleurig en blond haar juist in de mode omdat blond haar gerefereerd werd aan engelen. Schrik niet maar toen werd paardenurine gebruikt om het haar blonder te krijgen. Venetiaanse vrouwen probeerden onder andere hun haar te blonderen door hoeden zonder top en met brede randen te dragen. Ze trokken hun haren door de bovenkant van de hoed en besprenkelden het met een mengeling van aluin, honing en zwavel om het bleken door de zon te bespoedigen.

Tot 1800 werd haar voornamelijk met natuurlijke producten gekleurd maar toen begonnen sommige mannen hun snor in zilvernitraat te dopen om grijze haren weer donker te maken. Dit was de start van de ontwikkeling van niet natuurlijke haarkleuring. Eugéne Schueller ontwikkelde in 1907 een innovatieve formule om haar te kleuren en in 1950 ontwikkelde Clairol een haarkleuring die in één stap werkte. Sindsdien verven vrouwen, maar tegenwoordig ook mannen, massaal hun haren.


terug
Wist je dat...
Je in de winter meer last kunt hebben van statisch haar?


Dit komt meer voor in de winter omdat de koude, droge winterlucht je haar uitdroogt, net als dat de verwarming dat ook doet. Omdat droog haar snel statisch wordt is het een aanrader om een voedende vochtinbrengende shampoo of conditioner te gebruiken. Het is ook een aanrader om bijvoorbeeld één keer per week een haarmasker te gebruiken dat jouw haar goed hydrateert.

Gebruik verder een borstel van nylon en varkenshaar en geen plastic of metalen borstel. Een goede tip is om eerst wat haarlak op je borstel te spuiten voordat je je haar kamt. Een beetje wax of olie helpt daarnaast ook om jouw springerige lokken in bedwang te houden. Is er echt ‘nood aan de man’? Verdeel dan wat handcrème op je handen, wacht tot het bijna ingetrokken is en ga daarna met je handen door je haar.

Droogtrommeldoekjes helpen ook tegen statisch haar. Wrijf ze over zachtjes over je haar. Daarbij ruikt je haar dan ook nog eens heerlijk! Ook zijn zo’n muts op je hoofd of zo’n sjaal om je nek heerlijk tegen de kou. Nadeel is dat je merkt dat als je ze afdoet je haren vaak overeind staan. Dit kun je voorkomen door vooraf wat haarlak in je muts of op je sjaal te spuiten. Wij raden ook een satijnen kussensloop aan. Dit helpt tegen statisch haar maar ook bij andere 'huid- en haarproblemen'.


terug
Wist je dat...
de winter vaak gepaard gaat met last van een drogere huid en dus ook hoofdhuid?


Dit veroorzaakt vaak vervelende schilfertjes, jeuk en soms een ‘trekkerig' gevoel. Het komt vaak voor in de winter vanwege de koude temperatuur buiten en de droge warmte van de kachel binnen. Als je het hele jaar last hebt van een droge hoofdhuid dan zou het ook roos of eczeem kunnen zijn en kun je het best naar de huisarts. Maar merk je het vooral in de winter dan valt er wel wat te doen om je volle, glanzende lokken terug te krijgen en zonder je te schamen zwarte of donkere kleding te dragen. Verwijder bijvoorbeeld voordat je je haar wast het restje olie, haarproducten en huidcellen door je hoofdhuid te masseren met een borstel van varkenshaar. Hierna kun je een zelfgemaakt haarmasker gebruiken om je huid te hydrateren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door kokosolie of gelijke delen appelazijn en water op je hoofdhuid aan te brengen, dit goed in te laten trekken en dan goed uit te spoelen.

De hoofdhuid masseren is ook erg goed voor de huid en de doorbloeding. Dit kan gewoon overdag op de bank maar ook tijdens het douchen. Kies ook voor een hydraterende shampoo en juist niet voor een shampoo met Sodium Lauryl Sulphate en Sodium Laureth Sulphate (SLS) want deze drogen de huid juist uit. Ook anti roos shampoos zijn vaak juist agressief en niet echt een aanrader in dit geval.

Ook kun je wat bereiken door te letten op je voedselinname. Eet wat meer voedsel met vetzuren die te vinden zijn in oa lijnzaadolie, walnoten, zalm of bijvoorbeeld spinazie want deze kunnen helpen om je huid te hydrateren. Ook genoeg water drinken is goed voor het lichaam en de huid omdat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Probeer daarbij juist de inname van koffie en alcohol te beperken. Zo zijn er nog veel meer tips waarmee wij jou als kapper kunnen helpen. Vraag het gewoon tijdens je volgende knipbeurt.


terug
Wist je dat...
er geen enkel product bestaat wat jou van gespleten haarpunten afhelpt?


Dit is een marketingtruc. Dus vergeet alle shampoos, maskers en conditioners die jou beloven je gespleten haarpunten te herstellen. Het is natuurlijk wel mogelijk om gespleten haarpunten te voorkomen door je haar goed te verzorgen en het bijvoorbeeld niet te vaak te verven, föhnen, stijlen en borstelen.

Maar als je gespleten haarpunten hebt dan is er maar 1 oplossing om er af te komen en dat is een bezoek aan jouw favoriete kapsalon! Maak dus gerust een afspraak en wij helpen je van jouw gespleten haarpunten af en met advies om deze te voorkomen.


terug
Wist je dat...
krullen niet alleen prachtig zijn maar soms ook lastig?


Eén ding is zeker, het is belangrijk om die mooie krullen goed te onderhouden. Te vaak wassen is bij krullend haar niet aan te raden. Dit kan namelijk je haar uitdrogen. Hoe vaak je het dan wel moet wassen is afhankelijk van de hoeveelheid talg die je hoofdhuid produceert en dat verschilt van persoon tot persoon. Voor mensen met een middelgrove of sterke structuur is één tot twee keer per week wassen ideaal. Voor diegenen met een fijn golvend patroon kan meer dan twee- of driemaal wassen per week perfect zijn. Als je, je haar vaker wast dan is het aan te raden om een shampoo zonder sulfaat te gebruiken. Deze zijn milder in het reinigen zonder de hoofdhuid uit te drogen.

Als je krullend haar hebt dan is het beter om het niet te vaak te borstelen. Borstels met veel tanden, en kammen met fijne tanden, hebben de neiging het haar uit te rekken waardoor de krullen van elkaar scheiden, er droog uit gaan zien en maakt het bovendien pluizig. Als je krullend haar hebt kun je het best een grove kam gebruiken. Probeer krullend haar ook tweemaal per maand een diepe behandeling te geven. Dit zorgt dat het benodigde vocht in de haarschacht kan doordringen. Het resultaat is gezonde, sterke en pluisvrije krullen.

Een van de beste natuurlijke producten die je voor een diepe behandeling kunt gebruiken, is Arganolie. De olie bevat anti-oxidanten en krachtige hydraterende eigenschappen die je krullen goed zullen hydrateren, conditioneren, gezond en pluisvrij zullen houden. Breng de Arganolie over je hele hoofdhuid aan en masseer het goed in. Bedek je haar daarna met een warme handdoek en laat het ‘s nachts intrekken. Was het daarna de volgende morgen en spoel het uit zoals je dat normaal gesproken doet. Meer vragen over de verzorging van jouw mooie krullen? Wij staan altijd voor je klaar met advies.


terug
Wist je dat...
er ontzettend veel te vertellen is over shampoos en het gebruik ervan?


Als je last hebt van vet haar of roos dan kun je het best kiezen voor een specifieke shampoo. Heb je zogenaamd normaal haar dan kun je het best een zo licht en mild mogelijke shampoo kiezen. Ook wordt het aangeraden om je gebruikelijke dosis shampoo voor het gebruik te verdunnen met water. Bijvoorbeeld met een half glas water. Zo weet je zeker dat je shampoo jouw haar niet te zwaar en slap maakt en voorkom je dat de shampoo te agressief op je haar inwerkt. Verder is het heel belangrijk om de shampoo goed uit te spoelen na het wassen.

Bij een goede shampoo heb je genoeg aan een klein beetje shampoo op je hand, niet groter dan een euromunt. Voor lang haar moet je uiteraard wat meer shampoo gebruiken. Je kunt elke dag jouw haar wassen maar daarmee haal je de vetten weg die jouw huid zelf aanmaakt. Hoe vaker deze vetten van de huid en haren verwijderd worden, hoe meer vetten je hoofdhuid aan gaat maken om de huid te kunnen beschermen. Je haar 2 of 3 keer per week wassen met shampoo is in de regel meer dan voldoende. Je kunt altijd bij ons terecht voor advies omtrent de beste haarverzorging.


terug

VOLG ONS: